Wanneer komt het statiegeld voor plastic flessen er?

30 maart 2018

De Nederlandse regering heeft recent beslist om vanaf 2021 statiegeld in te voeren op kleine plastic flessen. In België is zo’n akkoord binnen de federale of Vlaamse regering er nog niet. De mogelijke invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen leidt tot wrevel tussen de Vlaamse regeringspartijen N-VA en CD&V. Volgens N-VA dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook mensen te treffen die al netjes sorteren. De partij stelt daarom haar veto. Vlaamse CD&V-minister Joke Schauvliege (verantwoordelijk voor Omgeving, Natuur en Landbouw) is alvast pro statiegeld.

Tientallen Vlaamse steden en gemeenten wachten echter niet op een regeringsbeslissing en sluiten zich aan bij de zogenaamde Statiegeldalliantie, een organisatie die de Vlaamse regering wil aanzetten om statiegeld in te voeren op plastic drankflessen en blikjes. Bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bijvoorbeeld 25 eurocent statiegeld. Dat bedrag krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt. Na het inleveren gaat de verpakking het recyclingproces in om opnieuw in de productie van plastic flessen en blikjes te worden gebruikt.

Vraag is of dit het goed ingeburgerd inzamelsysteem van de PMD-zak niet op de helling zet. Bij Covera volgen we de discussie uiteraard op de voet.

Neem direct contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Smallandlaan 37 2660 Hoboken België
T: +32 (3) 440 8000
Menu